październik 2018

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych - 2018 rok

Sprawozdanie z zorganizowanych zajęć wakacyjnych w Wyszewie – 2018 r.

W okresie 02.07.2018 – 20.07.2018 r., w świetlicy w Wyszewie zorganizowane zostały zajęcia wakacyjne dla dzieci i młodzieży. Tegoroczne letnie zajęcia były sfinansowane przez Rade Sołecką w Wyszewie oraz rodziców. Dzieci uczestniczyły w zajęciach w świetlicy, na placu rekreacji i sportu przy GOK oraz placu zabaw. Brały udział w spotkaniach integracyjnych, wycieczkach rowerowych, rajdach pieszych, konkursach oraz wyjazdach do innych miejscowości.

W poniedziałek 03 lipca br. odbyło się pierwsze spotkanie dzieci, które były zapisane na zorganizowane trzytygodniowe zajęcia wakacyjne. Na początku omówiliśmy zasady obowiązujące w czasie ich trwania. Zasady bezpiecznego zachowania się w czasie wakacji, podczas wycieczek, jazdy rowerowej, przejścia poboczem, zasady działania sygnalizacji świetlnej oraz bezpiecznego przechodzenia przez jezdnię. Po wspólnej pogadance przyszedł czas na zajęcia plastyczne. Następnego dnia pojechaliśmy na wycieczkę rowerową do świetlicy w Manowie. Rozegraliśmy tam mecz piłki nożnej Wyszewo kontra Manowo. Odbyły się również gry i zabawy na boisku. Wszyscy doskonale się bawili, a po zakończonym meczu, w dobrych humorach wracaliśmy do Wyszewa. W środę odbyły się zajęcia kulinarne. Spotkania, które systematycznie odbywają się w środę, są bardzo lubiane przez dzieci, dlatego też w czasie wakacji chętnie w nich uczestniczą. 05 lipca odbyła się zabawa terenowa „Leśne podchody". Dzieci zostały podzielone na grupy. Miejscem gry był nasz piękny, wyszewski las. Wskazówki przywiązane były do drzewa, schowane w trawie lub za krzaczkiem. Uczestnicy mieli do wykonania 12 zadań takich jak: wymienienie nazwy drzewa, rozwiązanie krzyżówki, lub zadań matematycznych, odgadnięcie postaci z bajek, oraz deszyfrowanie informacji za pomocą szyfrów. W trakcie gry świetliczaki musiały wykazać się spostrzegawczością, orientacją w terenie, pomysłowością, sprytem i umiejętnością współpracy. W piątek wraz z dziećmi ze świetlicy z Rosnowa i Manowa , wybraliśmy się do kręgielni w Koszalinie. Gra nie sprawiała dzieciom żadnych problemów, ponieważ był to nie pierwszy już wyjazd na kręgle. Podopieczni zostali poczęstowani pyszną pizzą, a zabawa była wyśmienita. Uczestnicy wycieczki mieli świetną okazję do integracji i miłego spędzenia czasu. 09 lipca odbyły się zajęcia biblioteczne prowadzone przez Hannę Psiuch z biblioteki w Boninie. Pani bibliotekarka zabrała nas w cudowny świat bajek. Po zajęciach odbyły się warsztaty plastyczne pt: „Coś fajnego z czegoś niepotrzebnego". Dzieci są kreatywne z natury, dlatego tą wspaniałą zdolność należy w nich pielęgnować i rozwijać. We wtorek odbył się rajd rowerowy do Ośrodka Edukacji Ekologicznej w Manowie. Dzieci wzięły udział w zajęciach z zakresu edukacji przyrodniczo-leśnej z elementami łowiectwa. Na zakończenie czekały na uczestników rozgrywki sportowe i kiełbaski z ogniska.11 lipca odbyły się zajęcia kulinarne. Podopieczni wspólnie z panią Jolanta Lemm przygotowali pyszne racuchy. Podczas pracy, „świetliczaki" doskonalili umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, ułatwiającym pracę w kuchni. Po zajęcia odbyły się zabawy chustą animacyjną. Następnego dnia odbyła się wycieczka do Koszalina do Pley Parku. Park trampolin - to miejsce rozrywki i aktywnego spędzania czasu dla całych rodzin. Uczestnicy wyjazdu mieli świetną okazję do integracji i miłego spędzenia czasu. Piątek był dniem wspólnych zabaw na świeżym powietrzu. Celem zajęć było rozwijanie sprawności ruchowej poprzez gry i zabawy ruchowe na świeżym powietrzu oraz potrzeby aktywnego wypoczynku.16 lipca odbył się kolejny rajd rowerowy. Celem rajdu była popularyzacja walorów przyrodniczych, promowanie aktywnego spędzania czasu, utrwalanie zasad przepisów ruchu drogowego w zakresie ruchu rowerów oraz zasad bezpiecznej jazdy na rowerze. W czasie rajdu odbył się quiz przyrodniczy. We wtorek odbyły się zajęcia plastyczne pt: „ Rysowanie w plenerze kredą na kartonach". W środę ze względu na deszczową pogodę nie pojechaliśmy na wycieczkę rowerową do świetlicy w Wyszeborzu, odbyły się zajęcia kulinarne. 19 lipca wybraliśmy się wraz z dziećmi ze świetlicy z Rosnowa i Manowa , do „ Pomeranii". Ze wszystkich atrakcji na terenie Parku tj. hali zabaw (plac zabaw, zjeżdżalnie, baseny z piłkami, małpi gaj, wahadła Extreme, autodromu, toru Wipe Out, karuzeli krzesełkowej oraz dmuchawców dzieci korzystały bez ograniczeń. Wszyscy wracaliśmy zmęczeni, ale zadowoleni. Piątek 20 lipca odbyło się pożegnalne ognisko. Nie zabrakło dobrej zabawy i aktywnych form spędzania czasu.
Tegoroczne świetlicowe wakacje zaliczamy do bardzo udanych. Dzieci korzystały z okazji wyjazdów do wielu ciekawych miejsc, uczestniczyły w zajęciach, które sprawiają im przyjemność i doskonale się bawiły. Dzieci ze świetlicy w Wyszewie wraz z instruktorem Małgorzatą Kowal, składają serdeczne podziękowania za sfinansowanie oraz pomoc przy organizacji tegorocznych zajęć wakacyjnych: Radzie Sołeckiej, Pani Sylwii Krępeć, Firmie Przewozy Osobowe – Towarowe „ Rumcajs" z Rosnowa, oraz pani Hannie Psiuch, za zajęcia biblioteczne. Dziękuje także wszystkim rodzicom za zaufanie i powierzenie nam pod opiekę swoich pociech.

Opracowała: mgr Małgorzata Kowal- instruktor w świetlicy w Wyszewie