lipiec 2018

SPRAWOZDANIE WAKACJE 2017

Sprawozdanie z zorganizowanych zajęć wakacyjnych w świetlicy w Wyszewie 2017

W okresie 03.07.2017 – 22.07.2017 r., w świetlicy w Wyszewie zorganizowane zostały zajęcia wakacyjne dla dzieci i młodzieży. Tegoroczne letnie zajęcia były sfinansowane przez Gminną Komisję do spraw Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Manowie, Rade Sołecką w Wyszewie oraz rodziców. Dzieci uczestniczyły w zajęciach w świetlicy, w sali, na placu rekreacji i sportu przy GOK oraz placu zabaw. Brały udział w spotkaniach integracyjnych, wycieczkach rowerowych, rajdach pieszych, konkursach oraz wyjazdach do innych miejscowości.

W poniedziałek 03 lipca br. odbyło się pierwsze spotkanie dzieci, które były zapisane na zorganizowane trzytygodniowe zajęcia wakacyjne. Na początku omówiliśmy zasady obowiązujące w czasie ich trwania. Już pierwszego dnia pojechaliśmy na wycieczkę rowerową do świetlicy w Manowie. Tam podopieczni świetlic Manowa i Wyszewa wspólnie przygotowały masę solną, aby następnie formować z niej różne figurki. Lepiły według własnego pomysłu. Po zajęciach świetliczaki wzięły udział w spotkaniu z policjantami z Komendy Miejskiej Policji w Koszalinie, z panem starszym sierżantem Tomaszem Spica oraz z panem mł. asp. Danielem Marko, którzy omówili zasady bezpiecznego zachowania się w czasie wakacji, podczas wycieczek, jazdy rowerowej, przejścia poboczem, zasady działania sygnalizacji świetlnej oraz bezpiecznego przechodzenia przez jezdnię. Dzieci z dużym zainteresowaniem wysłuchały pogadanki i bardzo aktywnie uczestniczyły w zajęciach. Wszyscy doskonale się bawili, a po zakończonych zajęciach, w dobrych humorach wracaliśmy do Wyszewa.  Następnego dnia dzieci wzięły udział w warsztatach cukierniczych, które prowadziła pani Marta Żebrowska.  Uczestnicy zajęć bawili się świetnie, było słodko i wesoło. W środę wybraliśmy się wraz z dziećmi ze świetlicy z Rosnowa, do Dygowa. Ze wszystkich atrakcji na terenie Parku tj. hali zabaw (plac zabaw, zjeżdżalnie, baseny z piłkami, małpi gaj, wahadła Extreme, autodromu, toru Wipe Out, karuzeli krzesełkowej oraz dmuchawców dzieci korzystały bez ograniczeń. Wszyscy wracaliśmy zmęczeni, ale zadowoleni.  W czwartek odbyły się warsztaty, na których dzieci ozdabiały szkatułki metodą decoupage.  Aby opanować tę sztukę nie trzeba wielkich zdolności, wystarczy odrobina cierpliwości i wyobraźni. Podczas wykonywania prac plastycznych przez dzieci widoczne było zaangażowanie oraz chęć osiągnięcia celu. Następnie odbyły się zajęcia profilaktyczne na temat:, „Co może nas uzależnić”. Wszyscy byli bardzo dobrze przygotowani do dyskusji na powyższy temat. 06 lipca odbyła się zabawa terenowa „Leśne podchody". Dzieci zostały podzielone na grupy. Miejscem gry był nasz piękny, wyszewski las. Wskazówki przywiązane były do drzewa, schowane w trawie lub za krzaczkiem. Uczestnicy mieli do wykonania 13 zadań takich jak: wymienienie nazwy drzewa, rozwiązanie krzyżówki, lub zadań matematycznych, odgadnięcie postaci z bajek, oraz deszyfrowanie informacji za pomocą szyfrów. W trakcie gry świetliczaki musiały wykazać się spostrzegawczością, orientacją w terenie, pomysłowością, sprytem i umiejętnością współpracy.  W poniedziałek odbyły się zajecia biblioteczne z p. Hanną Psiuch z Bonina. Pani Hania zabrała nas w świat robotów. Po zajęciach wybraliśmy się na boisko klubu Zefir. Po powrocie do świetlicy zorganizowaliśmy konkurs w „ JENGA”. W kategorii dziewczynek wygrała Zuzanna Wojnarowska, natomiast w kategorii chłopców Dorian Mularczyk. Następnego dnia wraz z dziećmi ze świetlicy w Rosnowie pojechaliśmy do Fabryki Bombek w Nacławiu. Celem wycieczki było zapoznanie się ze sposobem wyrobu ozdób choinkowych od początku do końca trwania tego pracochłonnego procesu. Dzieci zobaczyły, w jaki sposób wydmuchiwane są szklane kulki, a następnie mogły podziwiać sposób ich zdobienia. Aby się przekonać, że jest to faktycznie trudna i precyzyjna praca, dzieci wzięły udział w warsztatach. Każde z nich dostało bombkę, którą mogło samodzielnie ozdobić. 12 lipca br. odbyły się zajęcia kulinarne. Spotkania, które systematycznie odbywają się w środę, są bardzo lubiane przez dzieci, dlategoteż w czasie wakacji chętnie w nich uczestniczą. Podopieczni wspólnie z panią Katarzyną Rembisz przygotowali pyszną pizzę. Podczas pracy, świetliczaki doskonalili umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, ułatwiającym pracę  w kuchni. Po zajęciach wspólnie przygotowanym i skonsumowanym, smacznym posiłku odbyła się II część zajęć profilaktycznych, „Kiedy dopada mnie złość”. Celem zajęć było zapewnienie poczucia akceptacji, tworzenie klimatu bezpieczeństwa, otwartości, odreagowanie negatywnych emocji, poznanie różnych sposobów radzenia sobie z przykrymi uczuciami, jak np. ze złością. Po zajęcia odbyły się zabawy chustą animacyjną. Czwarte to dzień długo oczekiwany przez dzieci, ponieważ właśnie tego dnia wybraliśmy się do Sarbska. Podróż była dość długa, ale gdy dojechaliśmy na miejsce, dzieciaki były pod wielkim wrażeniem. Wprost oczarowane pięknem parku. Znajduje się w nim, bowiem wiele godnych uwagi atrakcji, jak na przykład: baseny z fokami, statki pirackie, muzeum miniatur latarni morskich, odlewy gipsowe ssaków morskich, kino 5D czy ptaszarnia.  Bardzo podobał nam się pokaz tresury fok oraz wizyta w Oceanarium prehistorycznym w technologii 3D, gdzie przenieśliśmy się w świat podwodnego życia ogromnych gadów i spotkaliśmy „oko w oko” z gatunkami, które żyły na Ziemi tysiące lat temu. Pełni wrażeń wróciliśmy do domu.  W piątek zorganizowaliśmy dyskotekę oraz karaoke. Świetliczaki świetnie się bawiły tańcząc w rytm ulubionej muzyki. Czas pomiędzy piosenkami urozmaicały konkursy, więc zabawa była przednia, a i powodów do radości wiele.  Po dyskotece odbyły się zajęcia kulinarne oraz plastyczne. 17 lipca odbyła się druga cześć zajęć bibliotecznych z panią Hanną Psiuch z Bonina. Pani Hania zabrała dzieci do świata „ Kaczki Dziwaczki”. Następnego dnia świetliczaki wraz z dziećmi z Rosnowa wyruszyły na wycieczkę do multikina w Koszalinie, na film pt.: „ Dru i Gru i Minionki”. Po seansie wybraliśmy się na przekąskę do Mc’ Donaldsa.  19 lipca dzieci uczestniczyły w warsztatach z kalkografii. Jest, to prosta, możliwa do zastosowania technika graficzna. Najpierw podopieczni świetlicy zaprojektowali obrazek, a potem za pomocą kalki ołówkowej i żelazka stworzyły przepiękne prace. Ostatnią naszą wycieczką był wyjazd do Dobrzycy, do ogrodów „Hortulus". Ogrody Hortulus Spectabilis zajmują pow. 6 ha. Znajduje się tam, labirynt i wieża widokowa, z której roztacza się na niego widok. Labirynt ma jedno wejście, wiele ślepych zaułków oraz pętli, które prowadziły nas ciągle w to samo miejsce.  Zabawa w labiryncie na pewno przyniosła mnóstwo satysfakcji i radości, dzieciom, które wytrwale i do skutku przez długi czas szukały z niego wyjścia. Wycieczka była bardzo udana i dostarczyła uczestnikom wielu miłych i niezapomnianych wrażeń.  Piątek 21 lipca wybraliśmy się do Rosnowie, by wspólnie z tamtejszymi dziećmi miło spędzić czas przy pożegnalnym ognisku. Nie zabrakło dobrej zabawy i aktywnych form spędzania czasu. Na zakończenie zorganizowanych zajęć wakacyjnych odbył się rajd rowerowy nad jezioro Skocznia. Tuż po przybyciu dzieci odbyły krótkie szkolenie na temat bezpiecznego zachowania nad zbiornikami wodnymi i udzielaniem pierwszej pomocy przedmedycznej. Pokaz przeprowadził Klub sportowy Kołasz Team. Po krótkim, ale rzeczowym instruktażu dzieci mogły skorzystać z kąpieli wodnej pod nadzorem osób dorosłych i ratowników wodnych. Pani sołtys Sylwia Krępeć przygotowała dla dzieci ognisko z kiełbaskami, za które bardzo dziękujemy. Tegoroczne świetlicowe wakacje zaliczamy do bardzo udanych. Dzieci korzystały z okazji wyjazdów do wielu ciekawych miejsc, uczestniczyły w zajęciach, które sprawiają im przyjemność i doskonale się bawiły. Dzieci ze świetlicy w Wyszewie wraz z instruktorem Małgorzatą Kowal, składają serdeczne podziękowania za sfinansowanie oraz pomoc przy organizacji tegorocznych zajęć wakacyjnych: Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radzie Sołeckiej, Pani Sylwii Krępeć, Firmie Przewozy Osobowe – Towarowe „ Rumcajs" z Rosnowa, członkom Klubu sportowego Kołasz Team oraz pani Hannie Psiuch, za zajęcia biblioteczne.

Pragnę, jako opiekun świetlicy, serdecznie podziękować paniom: Katarzynie Rembisz i Justynie Staciwie za zaangażowanie i pomoc w wycieczkach. Dziękuje także wszystkim rodzicom za zaufanie i powierzenie nam pod opiekę swoich pociech.

Opracowała: mgr Małgorzata Kowal- instruktor w świetlicy w Wyszewie