listopad 2018

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych - 2018 rok

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych w Wyszeborzu - 2018 r.

W świetlicy wiejskiej w Wyszeborzu zostały zorganizowane zajęcia wakacyjne dla dzieci w wieku 6-15 lat. Zajęcia jak co roku sfinansowane zostały przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radę Sołecką Wyszeborza. W pierwszym dniu zajęć jak co roku, dzieci zapoznały się z planem i regulaminem zajęć wakacyjnych. W każdym tygodniu zajęć zorganizowane zostały wycieczki edukacyjno – rozrywkowe. Dzieci wyjechały do Multikina w Koszalinie na bajkę ,,Odlotowy nielot, do Kręgielni, oraz do Kędzierzyn na ,,Paintball''.

Podczas wyjazdu na paintball dzieci i młodzież zostały podzielone na dwie grupy. Instruktor przeszkolił dzieci i młodzież, jak obchodzić się z karabinem, aby nie zrobić nikomu krzywdy. Otrzymali kombinezony, maski oraz karabiny na kulki. W lesie rozegrała się bitwa o flagę. Czerwona grupa była lepiej zorganizowana i wygrała, chociaż żółtym raz udało się obronić flagę. Zabawa bardzo się podobała i dzieciaki chcą powtórki. Następna wycieczka odbyła się do Multikina, na bajkę, która opowiadała o nadejściu wiosny i w tym czasie z jajka wykluwa się pisklak Franek. Rezolutny ptak szybko dorasta, ale w przeciwieństwie od rówieśników, ciągle nie może nauczyć się latać. Wkrótce poznaje Julkę, swoją rówieśniczkę, do której jego ptasie serce bije najszybciej jak tylko potrafi. Nadchodzą jednak kłopoty! W trakcie jednej z lekcji fruwania Franek zostaje porwany przez wiejskiego kocura i uznany za zaginionego. Po wielu dniach poszukiwań, jego rodzina, pogodzona ze stratą, migruje do ciepłych krajów. W sercu ukochanej Julki wciąż jednak tli się nadzieja. Frankowi udaje się uciec, niestety za późno. By przetrwać zimę, musi dotrzeć do słynnej Rajskiej Doliny. Dzieciaki bardzo cieszyły się wyjazdem na kręgle. Rywalizowały ze sobą i każdy chciał mieć jak największą ilość punktów. W grupie młodszej I miejsce zdobyła Sara Ścisła, a w starszej grupie Kuba Mikulski. Podczas zajęć wakacyjnych w świetlicy odbyły się zajęcia z elementami socjoterapii. Celem spotkań było: rozwijanie umiejętności bezpośredniego i otwartego wyrażania próśb i oczekiwań, kształtowanie umiejętności wyrażania uczuć, kształtowanie umiejętności widzenia różnic i podobieństwa między ludźmi, tworzenie okazji do budowania konstruktywnych więzi, rozpoznawanie własnych i cudzych uczuć akceptowanie oraz kontrolowanie swoich reakcji. Dzieci potrafią nazwać uczucia, jakie ludzie przeżywają w różnych sytuacjach, rozpoznają uczucia wyrażane za pomocą mimiki, gestu. Podczas zajęć wakacyjnych jak co roku odbyła się wycieczka do lasu, aby nazbierać jagód, na pyszne bułeczki z jagodami. W ramach zajęć kulinarnych dzieci uczyły się jak upiec bułeczki. Świetliczaki wykazały się dużymi umiejętnościami kulinarnymi. Celem tych zajęć było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych, bułeczki były jak zwykle pyszne. Podczas zajęć wakacyjnych wychowanków odwiedziła Pani Barbara Pelc. Tematem zajęć było ,,świat fantastycznych owadów''. Dzieci wykonały rysunki owadów, własnego pomysłu i wymyśliły im imiona, pokolorowały je i wycinały, przyklejając na wspólny plakat. Odbył się również mały salonik kosmetyczny, starsze dziewczyny pokazały jak się robi paznokcie lakierami hybrydowymi. Podczas zajęć wakacyjnych odwiedzili nas najmłodsi nasi milusińscy, dziewczynki bawiły się z dziećmi, rysowały pastelami i przygotowały dla dzieciaków kanapeczki.
Dzieci wraz z instruktorem ze świetlicy w Wyszeborzu dziękują za wsparcie finansowe Radzie Sołeckiej w Wyszeborzu, Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Gminnemu Ośrodkowi Kultury, oraz firmie przewozy osobowo – towarowe ,,Rumcajs'' Rosnowo. To dzięki Państwa wsparciu mogliśmy zrealizować nasze plany i zamierzenia w związku z wakacjami naszych milusińskich. Jesteśmy zobowiązani za pomoc i życzliwość.