WAKACJE 2017

Zajęcia wakacyjne w świetlicy wiejskiej w Wyszeborzu

03.07.- 21.07.2017r.

W świetlicy wiejskiej w Wyszeborzu zostały zorganizowane zajęcia wakacyjne dla dzieci w wieku 6-13 lat. Sfinansowane jak co roku przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radę Sołecką Wyszebórz, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie oraz rodziców.  W pierwszym dniu dzieci zapoznały się z planem i regulaminem zajęć wakacyjnych. Odbyła się pogadanka na temat ,,Bezpiecznych wakacji’’. Celem tego spotkania było przygotowanie dzieci do bezpiecznego spędzania letniego wypoczynku oraz ukształtowanie właściwych warunków związanych z letnim wypoczynkiem. Zapoznano dzieci z modelami bezpiecznych zachowań, sposobami szybkiego reagowania na zagrożenia i wzbudzenie zaufania do przedstawicieli służb- Policji, Straży Pożarnej i Pogotowia Ratunkowego. W każdym tygodniu zajęć zorganizowane zostały wycieczki edukacyjno – rozrywkowe. Dzieci wyjechały do Rosnowa na cyrk ,,Metropol’’, do ,,Kosmosu’’ na kręgle, do „Multikina’’. W cyrku dzieci miały okazję zobaczyć węże, pieski, gołębie i zabawnego Klauna oraz taniec na szarfie i połykacza ognia. Kolejna długo oczekiwana wycieczka odbyła się do kręgielni. Gra w kręgle jest ulubioną formą spędzania czasu wolnego przez świetliczaki. Następnie pojechaliśmy do kina na film ,,Kapitan Majtas”, który bardzo dzieciom się podobał . Przedstawiał dwóch szalonych kolegów rozrabiaków Harolda i George. Chłopcy bardzo się przyjaźnili i robili kawały nudnym nauczycielom i dyrektorowi szkoły. Ich miłość do komiksów sprawiła, że stworzyli ,,Kapitana Majtasa’’, który miał ocalić świat przed  groźnym szaleńcem. W świetlicy odbyły się także zajęcia biblioteczne pt. ,,Podniebni piraci z Karaibów”, które poprowadziła pani Barbara Pelc. Dzieci zapoznały się z podniebnymi piratami – fregatami. Słuchając ciekawostek o tych piratach z książki ,,Nela i skarby Karaibów”, dowiedziały się skąd pochodzą, czym się charakteryzuje i co jedzą. Na koniec zajęć wykonały plakat – fregaty. Kolejne zajęcia biblioteczne pt. ,,W co zaczarować swoją dłoń” poprowadziła Pani Hanna Psiuch.  Dzieci wykazały się wielką wyobraźnią i bardzo podobało im się malowanie dłonią. Odbyła się także nocka w świetlicy na którą wszyscy bardzo czekali. Dziewczynki przygotowały pyszne kanapki na kolację, a następnie odbyły się gry i zabawy – państwa- miasta i głuchy telefon. Podczas wakacji jak co roku odbyła się wycieczka do lasu, gdzie zbieraliśmy jagody. Zebrane owoce leśne wykorzystaliśmy podczas zajęć kulinarnych na których upiekliśmy pyszne bułeczki z jagodami. Świetliczaki wykazały się dużymi umiejętnościami kulinarnymi, a największą radość sprawiła wspólna konsumpcja. Na kolejnych zajęciach dzieciaki upiekły również dużą pizzę i pyszne kotleciki schabowe. Celem tych zajęć było rozwijanie zainteresowań i umiejętności z przygotowania posiłków, kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole, wdrażanie do higienicznego, bezpiecznego i estetycznego przygotowania potraw. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również zajęcia plastyczne, podczas których powstały prace wykonane kolorowym ryżem, a także korale z masy solnej i wiele innych. W czasie zajęć wakacyjnych w świetlicy odbyły się zajęcia profilaktyczne pt: ,,Ja wśród innych, inni wokół mnie”. Założeniem zajęć było ukazanie dzieciom, że każdy człowiek jest inny, każdy z nas różni się wyglądem lub kolorem skóry i nie powinniśmy odczuwać lęku z powodu swojej inności.

Dzieci wraz z instruktorem ze świetlicy w Wyszeborzu, dziękują za wsparcie finansowe Radzie Sołeckiej Wyszebórz, Gminnej komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Wyszewie oraz firmie przewozy osobowo – towarowe ,,Expres Bus’’ z Manowa, i Panu Piotrowi Budzyńskiemu. To dzięki Państwa wsparciu mogliśmy zrealizować nasze plany i zamierzenia związane z wakacjami naszych milusińskich. Jesteśmy zobowiązani za pomoc i życzliwość.

Opracowała Jolanta Zielińska- instruktor świetlicy w Wyszeborzu