październik 2018

Sprawozdanie z zajęć zimowych - Wyszebórz 2017 rok

Ferie zimowe to dla dzieci i młodzieży czas odpoczynku od nauki, czas beztroskiej zabawy. Świetlica wiejska w Wyszeborzu przygotowała wiele ciekawych zajęć dla dzieci spędzających ferie w miejscu zamieszkania.

Pierwszy dzień poświęcony został zasadom bezpiecznego zachowania się podczas zabaw zimowych w domu i na świeżym powietrzu. W Walentynki zrobiliśmy kartki walentynkowe w formie serca- książeczki, gdzie na każdej stronie można wpisać życzenia oraz wierszyki. W środę odbyły się zajęcia profilaktyczne „ Narkotykom mówię Nie". Celem zajęć było dostarczenie podstawowych informacji o narkotykach, uświadomienie w jakich sytuacjach i z jakich powodów można sięgnąć po narkotyki, uświadomienie skutków uzależnienia od narkotyków na zdrowie i naukę. Zajęcia miały na celu rozwijać umiejętności radzenia sobie z presją wywieraną przez rówieśników oraz kształtować postawy asertywne. Dzieci aktywnie brały udział w dyskusji, udzielały mądrych i przemyślanych odpowiedzi. Na zakończenie powstały prace plastyczne o tematyce antynarkotykowej. Czwartek to zajęcia kulinarne w świetlicy. Przygotowaliśmy danie, które dzieciaki uwielbiają- Pizzę. Wszyscy uczestnicy z zaangażowaniem pomagali w kuchni. Powstały dwie pizze , każda z innym nadzieniem. Piątek to zabawa z papierową wikliną. Zrobiliśmy wiklinowe serca, jako ozdoba do powieszenia w oknie oraz serca na patyku do wazonu.
W drugim tygodniu zaplanowana była wyprawa do lasu, niestety deszczowa i wietrzna pogoda pokrzyżowała nasze plany. W poniedziałek zrobiliśmy domki dla ptaszków. Wykorzystaliśmy w tym celu zużyte kartoniki po mleku i sokach. We wtorek bawiliśmy się w rzeźbiarzy. Przygotowaliśmy masę solną, z której powstały sowy, koty oraz misie. Figurki suszyliśmy w piekarniku. Następnego dnia, każde dziecko malowało swoją figurkę według uznania. Środa to także wieczorna dyskoteka. W związku z „Tłustym Czwartkiem" odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których przygotowaliśmy pączki. Na zakończenie ferii graliśmy w różne gry. Przedstawiłam dzieciom gry na kartce papieru, w które grali ich rodzice, kiedy byli dziećmi. Zaletą tego typu gier jest rozwijanie wyobraźni grających, wzbogacanie słownictwa, ćwiczenie pamięci, kształtowanie umiejętności planowania i przewidywania, a przede wszystkim dobra zabawa w grupie rówieśniczej. Graliśmy w takie gry jak: państwa-miasta, statki, łapki, wąż z wyrazów, kółko i krzyżyk, szubienica i inne.
Każdy dzień ferii spędzony był w miłej i przyjaznej atmosferze. Wszystkim, którzy uczestniczyli w zajęciach serdecznie dziękuję i zapraszam na kolejne zajęcia, które będą się odbywały w naszej Świetlicy.

Dzieci i młodzież ze świetlicy wiejskiej w Wyszeborzu wraz z instruktorem serdecznie dziękują za pomoc, zaangażowanie oraz sfinansowanie zajęć zimowych Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Panu Sołtysowi Tadeuszowi Mikulskiemu, Radzie Sołeckiej Wyszeborza oraz rodzicom.

Instruktor Anna Mikulska