listopad 2019

Sprawozdanie z zajęć zimowych - Wyszebórz 2016

Od 01.02.2016 r. do 12.02.2016 r. w wyszeborskiej świetlicy wiejskiej odbyły się zajęcia zimowe dla dzieci i młodzieży, które sfinansowane zostały przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Radę Sołecką.

Pierwszy tydzień ferii rozpoczęliśmy dniem organizacyjnym, dzieci zostały zapoznane z planem zajęć, regulaminem oraz zasadami bezpieczeństwa które trzeba zachować podczas zajęć jak i w czasie wyjazdów. Następnie odbyły się zajęcia profilaktyczne na temat „Uzależnienia od komputera, telefonu i tabletu". Omówione zostały takie zagadnienia jak: czym jest uzależnienie, objawy uzależnienia, negatywny i pozytywny wpływ komputera i Internetu, wpływ niebezpiecznych stron internetowych na psychikę i zachowanie. Dzieci pracowały w grupach analizując zdobyte informacje, następnie przeprowadzona została ankieta, która pozwoliła na uświadomienie każdemu czy jest uzależniony, a jeżeli tak to
w jakim stopniu.
      Kolejny dzień był kulinarną ucztą. Podopieczni wzięli udział w zajęciach kulinarnych doskonaląc umiejętności przygotowywania różnych dań. Potrawy które przygotowali to: drożdżowe bułeczki faszerowane parówką, ogórkiem konserwowym oraz cebulką do tego zupę krem z pomidorów, a na deser smaczną szarlotkę. Na degustację przygotowanych potraw zostali zaproszeni rodzice. Dzieci uczyły się prawidłowego nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowania.
      Po kulinarnej uczcie, kolejnego dnia odbyły się zajęcia fitness „Zumba" prowadzone przez instruktorkę panią Annę Wojnarowską. Zajęcia miały na celu kształcenie poczucia rytmu, wyobraźni muzycznej i ekspresji ruchowej. Pani Ania na początku zajęć wyjaśniła co to jest „Zumba", z jakiego kraju pochodzi i jaka jest historia tej formy zajęć sportowych. Dzieci wspaniale bawiły się przy energetycznej muzyce.
Nie mogliśmy zapomnieć także o tradycji Tłustego Czwartku i jak ona nakazuje w ten dzień należy objadać się słodkimi łakociami. Na zajęciach kulinarnych podopieczni usmażyli przepyszne faworki, które następnie zjedliśmy. Wspólne przygotowywanie słodkości znakomicie wpłynęło na integrację dzieci oraz kultywowanie tradycji.
      W piątek odbył się wyjazd do parku wodnego „Jan" w Darłówku. Podczas dwu i pół godzinnego pobytu na basenie dzieci doskonaliły różne techniki pływania, zjeżdżały na zjeżdżalni oraz korzystały z jacuzzi ucząc się aktywnie i sportowo spędzać wolny czas. Pierwszy tydzień zakończyliśmy dyskoteką karnawałową na której kształtowaliśmy umiejętność wspólnej zabawy, tworzenia atmosfery życzliwości oraz pozytywnych relacji w grupie.
      Drugi tydzień ferii rozpoczęliśmy warsztatami teatralnymi na których dzieci przygotowywały się do przedstawienia, ćwiczyły różne role, wykonywały rekwizyty potrzebne do sztuki. Zajęcia znakomicie wpłynęły na zgłębienie umiejętności analizy i interpretacji tekstów oraz przygotowały młodego człowieka do aktywnego uczestnictwa w życiu kulturalnym społeczeństwa.
      Kolejnego dnia w świetlicy odbyły się zajęcia plastyczno-rekreacyjne „EMOCJE". Podczas zajęć omówiliśmy temat emocji z jakimi się spotykamy i jakie nam towarzyszą na co dzień, następnie analizowaliśmy uczucia podczas wspólnych gier i zabaw, a na koniec wykonaliśmy pracę plastyczną „Drzewo naszych emocji". Zajęcia doskonale stworzyły możliwość swobodnego wyrażania wrażeń i uczuć w różnych formach plastycznych.
      W środę odbył się wyjazd do multikina w Koszalinie na film „Misiek w Nowym Jorku". Była to opowieść o niedźwiedziu zwanym Misiek, który wyrusza do Nowego Jorku, aby uratować Arktykę przed zasiedleniem ludzi. Miśkowi w misji towarzyszą nieobliczalne lemingi. Spotkanie zwierzaków z północy z mieszkańcami wielkiego miasta zaowocowało sytuacjami, które rozbawiły wszystkich. Film oprócz walorów rozrywkowych był bardzo pouczający
i pełen przykładów zachowań godnych naśladowania.
      Następnego dnia odbyły się zajęcia profilaktyczne na temat „Uzależnienie od papierosów". Pełniły one zadanie uświadomienia zagrożeń jakie niesie nałóg palenia papierosów, ukazanie społecznych i zdrowotnych skutków palenia papierosów przez młodzież oraz podkreślenie korzyści wynikających z rzucenia palenia papierosów. Na zakończenie dzieci przedstawiły inscenizację „Papieros to śmierć", która zajęła I miejsce w między świetlicowym konkursie. Odniesiony sukces ugruntował wśród podopiecznych wiarę we własne możliwości
i zmobilizował do kolejnych wyzwań.
      Na koniec ferii odbyły się zajęcia kulinarne, na których piekliśmy kiełbaski. Przy wspólnym posiłku dyskutowaliśmy i analizowaliśmy wydarzenia jakie miały miejsce podczas tych dwóch tygodni. Omówiliśmy jakie zajęcia podobały się dzieciom najbardziej i które warto powtórzyć.

Wszystkie dzieci uczestniczące w zajęciach zimowych ze świetlicy wiejskiej
w Wyszeborzu wraz z instruktorem serdecznie dziękują za sfinansowanie Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania problemów Alkoholowych i Radzie Sołeckiej Wyszeborza oraz rodzicom za zaangażowanie i pomoc.