listopad 2019

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych - 2015

W świetlicy wiejskiej w Wyszeborzu zostały zorganizowane zajęcia wakacyjne dla dzieci w wieku 6-13 lat. Zajęcia jak co roku sfinansowane zostały przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radę Sołecką Wyszeborza, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie oraz rodziców. W pierwszym dniu zajęć dzieci zapoznały się z planem i regulaminem zajęć wakacyjnych. Odbyła się pogadanka na temat ,,Bezpieczne wakacje''. Celem spotkania było przygotowanie dzieci do bezpiecznego spędzania letniego wypoczynku oraz ukształtowanie właściwych warunków związanych z bezpieczeństwem. Zapoznano dzieci z modelami bezpiecznych zachowań, sposobami szybkiego reagowania na zagrożenia, utrwalanie prospołecznych postaw wśród dzieci i wzbudzenie zaufania do przedstawicieli służb bezpieczeństwa- Policji, Straży Pożarnej i Pogotowia Ratunkowego. W każdym tygodniu zajęć zorganizowane zostały wycieczki edukacyjno – rozrywkowe. Dzieci wyjechały do Iwięcina, Niechorza, Sierakowa Sławieńskiego, Grudziądza i Lubiatowa.

W Iwięcinie odbyły się zajęcia edukacyjne. Dzieci podzielono na grupy, młodsza grupa uczyła się wyplatania wianków z polnych kwiatów i traw, z wyrobów skurzanych wykonały bransoletki na rękę i warkocze, następnie trawami wyklejały na kartce bukiety, serca, domy i zwierzątka. Starsza grupa wzięła udział w grze terenowej. Rozwiązywali zagadki, odgadywali hasła i musieli odnaleźć drogę powrotną. Po zakończeniu zajęć dzieci upiekły kiełbaskę przy ognisku Kolejna wycieczka odbyła się do Niechorza, gdzie odwiedziliśmy Muzeum Figur Woskowych, tu dzieci mogły spotkać się z postaciami historycznymi, bohaterami filmów, celebrytami, gwiazdami show biznesu, jak i politykami (Micka Jaggera, Leonarda da Vinci, Gandalfa, Jacka Sparrowa, Roosvelta, Churchilla, Lady Gagę, Shreka czy Harrego Pottera) i zrobienia sobie z nimi zdjęć. W Parku Miniatury Latarni Morskich dzieci miały możliwość zapoznania się ze wszystkimi latarniami z polskiego wybrzeża w skali 1:10. Wielką atrakcją był buczek mgłowy, którego słychać z odległości 30 km. Dzieci odwiedziły również Motylarnię, jest to miejsce swobodnie latających motyli egzotycznych, dzieci mogły zobaczyć jak z poczwarki wykluwają się barwne motyle, pięknie ubarwione, z najbardziej egzotycznych zakątków całego świata. Następnie pojechaliśmy do Wioski Hobbitów w Sierakowie Sławieńskim, gdzie wzięły udział w grze terenowej ,,Mroczna puszcza''. Podczas wyprawy dzieci zostały podzielone na cztery grupy. Starsze grupy pokonały ją rowerami, a młodsze wozem elfów. Podczas wyprawy, dzieci wykazały się wielką odwagą, odnajdywały wskazówki i odpowiadały na pytania. Po powrocie zliczono punkty i najmłodsza grupa zwyciężyła. Każdy uczestnik otrzymał Mistrzowski glejt. Na zakończenie była ciepła zupa i pieczona kiełbaska. Najbardziej oczekiwaną wycieczką był wyjazd do Grudziądza do ,,Mega Parku" tu dzieci zwiedziły Park dinozaurów, Miasteczko Westernowe, Zoo, Mega owady, Dalton city, Lunapark oraz obejrzały „Western Show" i ,,Daltonowie i napad na bank". Nieodłącznym elementem naszych spotkań były zajęcia biblioteczne, które odbyły się w bibliotece w Manowie, a poprowadziła je starszy kustosz Pani Hanna Psiuch. Tematem zajęć był ,,Świat dinozaurów'' i ,,Nasza planeta'' Podczas pierwszego spotkania przybliżona została świetliczakom ewolucja dinozaurów oraz zaprezentowano im różne gatunki tych zwierząt, dowiedziały sie także jakie dinozaury były mięso i roślinożerne. W drugiej części zajęć wykonały plakat i wzięły udział w zabawie „wysiadywanie jaj". Podczas drugich zajęć pt.: ,,Nasza planeta'' dostarczono dzieciom wiadomości na temat kosmosu i planetach tworzących układ słoneczny. Dzieci porządkowały planety i wykonały plakat. Malowały rakietę oraz z zawiązanymi oczami rysowały ludzika z kosmosu. Podczas wakacji jak co roku odbyła się wycieczka do lasu, dzieci nazbierały jagody na pyszne bułeczki z jagodami. W ramach zajęć kulinarnych dzieci uczyły się jak upiec bułeczki i oczywiście wykazały się dużymi umiejętnościami kulinarnymi. Celem tych zajęć było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych, kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole, wdrażanie do higienicznego, bezpiecznego i estetycznego przygotowania posiłków. Kolejnymi zajęciami, które prowadziła instruktor Anna Stor dotyczyły „scrapbookingu". Podczas tego spotkania dzieci wykazały się dużą twórczością i fantazją wykonując albumy, w którym będą opisywać najciekawsze wspomnienia z wakacji. Kolejne zajęcia pt.: ,,Światło i optyka'' prowadzili pracownicy „Akademii odkrywców", podczas nich dzieci dowiedziały się jakie kolory należy zmieszać aby otrzymać zamierzony kolor, wykonały także kolorowe bączki i kalejdoskop. Poznały także ciekawe zjawiska i zasady, którym podlega światło. Następne zajęcia pt.: ,,Papierowa wiklina'' poprowadziła instruktor Pani Jolanta Lemm. Podczas zajęć Pani Jola pokazała dzieciom jak zrobić serduszko i kwiatka. Początki były trudne, ale dzieciaki poradziły sobie i wykonały piękne kwiatki i serduszka. Ciekawymi zajęciami jakie odbyły się w naszej świetlicy to zajęcia krawieckie podczas których dzieci szyły maskotki ,,Fantazyjna rybka'', podczas nich doskonalono technikę posługiwania się igłą, dzieci przyszywały guziki i zszywały rybki oraz upiększały cekinami. W czasie zajęć wakacyjnych w świetlicy odbyły się także zajęcia profilaktyczne. Tematem zajęć była ,,Lekomania''. Podczas nich uświadomiono dzieciom, że lekomania to nadużywanie leków. Już po paru miesiącach stosowania pojawiają się zaburzenia emocjonalne ( drażliwość, smutek, depresja). Omówiono także skutki do jakich prowadzi lekomania. Jako ostatnia odbyła się wycieczka rowerowa do „Indiańskiego święta" w Lubiatowie, gdzie zapoznano dzieci z dwoma regionami kulturowymi Ameryki Północnej - Indian z Wielkich Równin i z Północno- Zachodniego Wybrzeża, zwiedziły obozowisko, przebywały w namiocie Indiańskim. Największą atrakcją było strzelanie z łuku do celu i pokonanie przeszkód nad wodą, oraz zapoznanie się z bizonem.

Dzieci wraz z instruktorem ze świetlicy w Wyszeborzu dziękują za wsparcie finansowe Radzie Sołeckiej w Wyszeborzu, Gminnej komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Wyszewie oraz rodzicom za okazaną pomoc w realizacji zajęć wakacyjnych, w szczególności Paniom Annie Troyan, Monice Wołoszyńskiej, Gabrieli Gorgol, Annie Śrótwie, a także firmie przewozy osobowo – towarowe ,,RUMCAJS'' Rosnowo. To dzięki Państwa wsparciu mogliśmy zrealizować nasze plany i zamierzenia w związku z wakacjami naszych milusińskich. Jesteśmy zobowiązani za pomoc i życzliwość.

Instruktor Jolanta Zielińska