grudzień 2017

SPRAWOZDANIE

Z ZORGANIZOWANYCH ZAJĘĆ WAKACYJNYCH

W ŚWIETLICY W ROSNOWIE

Dobiegły końca zorganizowane zajęcia wakacyjne organizowane w świetlicy „Rozgłośnia” w Rosnowie, a sfinansowane jak co roku przez Gminną Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych z Manowa, Radę Osiedla  Rosnowo i wpłat dokonanych przez rodziców. Zajęcia odbywały się w dniach 03.07.2017- 21.07.2017 od poniedziałku do piątku w godz. 10.00 – 16.00, według wcześniej przygotowanego planu. Głównym celem było zorganizowanie dzieciom czasu wolnego, rozwijanie ich zainteresowań, rozwijanie kultury osobistej, poprawa sprawności fizycznej, rozwój umiejętności interpersonalnych, wdrażanie do kulturalnego zachowania się w miejscach publicznych, poznawanie zasad bezpieczeństwa oraz utrwalanie poczucia wspólnoty i solidarności grupowej oraz  intensywne przeżywanie przez uczestników zajęć każdego wakacyjnego dnia. Jak co roku pierwsze nasze spotkania rozpoczęliśmy od omówienia planu zajęć i zasad bezpieczeństwa oraz zabaw integrujących grupę. W trakcie naszych codziennych spotkań nie zapomnieliśmy także o zajęciach profilaktycznych, które przeprowadzone zostały w formie zabaw, pogadanek i zajęć plastycznych. W tym roku korzystaliśmy z gotowych, bardzo atrakcyjnych scenariuszy . Dzieci poznały, że profilaktyka to nie tylko pogadanka o uzależnieniach, ale również rozmowy i zabawy dotyczące przyjaźni, czy też naszej grupy. Bardzo ciekawym pomysłem okazało się zaproszenie na warsztaty cukiernicze  Pani Marty Żebrowskiej z Lukrecja- Pracowni Artystycznej. Podczas zajęć każde z dzieci otrzymało po dwa pierniczki, lukier plastyczny oraz całą masę posypek. Praca okazałą się nie lada wyzwaniem, więc na zachętę do dalszej pracy, dzieci otrzymały przepyszne pierniczki do pochrupania. Gotowe pierniki zostały zapakowane w folie aby każdy mógł swoje „dzieło cukiernicze” zabrać do domu. Na zakończenie wszyscy otrzymali imienne dyplomy. Kolejne warsztaty – „Mixmedia Motyle”-  poprowadziła Pani Ewa Lewandowska. Na warsztatach dzieci wykonały przepiękne motyle.           Mix media, to technika łącząca w sobie wiele innych technik. Polega na tworzeniu obrazków i kolaży, które powstają przy połączeniu różnych materiałów. Warsztaty  okazały się fascynująca przygodą dla dzieci. Spora część uczestników zorganizowanych zajęć wakacyjnych wzięła udział w finale  powiatowego konkursu plastycznego promującego twórczość Alfreda Szklarskiego pt.: "Tomek w krainie sztuki". Nie zabrakło także zajęć czytelniczo- bibliotecznych prowadzonych przez p. Karinę Maciejewską z biblioteki w Rosnowie. Pierwszym etapem spotkań czytelniczych był udział w warsztatach literackich poprowadzonych przez autorkę książek dla młodzieży Karolinę Małgorzatę Piekarską. Inspiracją  kolejnego spotkania w bibliotece były książki Andrzeja Maleszki „Magiczne drzewo”. Podczas zajęć dzieci zostały zapoznane z przygodami trojga rodzeństwa, ich rodziców i złośliwej ciotki Maryli. Po zapoznaniu się z lekturą przyszedł czas na drugą część zajęć podczas, których dzieci wykonały swoje magiczne drzewo i umieściły na nim swoje marzenia. Ostatnim tematem spotkania były „Bajeczne ogrody raf koralowych”.

Po części teoretycznej, dzieci wykonały przepiękną łódź podwodną, która stanowi dekoracje holu przy bibliotece. Wakacje w świetlicy zapowiadały się niezwykle ciekawie, gdyż oprócz planu zajęć, bogatego w różne atrakcje, zaplanowane były również wycieczki. Na pierwszą naszą wyprawę pojechaliśmy do Dygowa koło Kołobrzegu, miejsca zwanego Pomerania- Fun Park. Pomimo, iż pogoda od rana nas ”nie rozpieszczała”, nie opuszczał nas dobry humor i chęć wspaniałej zabawy. Miłe wrażenie zrobiły na nas panie, które przywitały naszą dość liczną grupę i zapoznały z zasadami jakie panują podczas pobytu w sali zabaw. Niezwykłą frajdą okazała się ogromna konstrukcja składająca się z labiryntu rur, przejść, zjeżdżalni i basenów z piłeczkami. Wysoka zjeżdżalnia znajdowała się na samym szczycie konstrukcji i nie brakowało dzielnych i odważnych aby ją pokonać. Każdy kto poczuł zmęczenie mógł skorzystać z zacisznego kącika malucha w którym można było odpocząć. Kiedy warunki pogodowe się poprawiły ruszyliśmy wraz z panią przewodniczką na zewnątrz, aby skorzystać z kolejnych atrakcji czyli strefy karuzel. Ta strefa zapewniła rozrywkę zarówno dla tych którzy oczekiwali ekstremalnych doznań jak i dla tych którzy szukali spokojnej jazdy. Podczas drogi powrotnej na każdej twarzy nie było widać zmęczenia a uśmiechy i przeżycia towarzyszyły dzieciom przez następne dni.

Kolejna wycieczka odbyła się do fabryki bombek w Nacławiu. Zwiedzanie obejmowało cały proces wytwórczy, od szklanej rurki do gotowego produktu jaki możemy spotkać na sklepowych półkach. Przechodząc przez kolejne działy fabryki poznaliśmy tajniki oraz etapy powstawania bombek. Następnie zaproponowano nam warsztaty plastyczne, dzięki którym mogliśmy własnoręcznie, według własnego pomysłu ozdobić bombkę choinkową. Na zakończenie wycieczki wszystkie dzieci otrzymały bombki choinkowe z własnym imieniem, które wcześniej same ozdabiały. Najbardziej wyczekiwaną wycieczką był wyjazd do Sea Park w Sarbsku. Główną atrakcją parku jest Fokarium, w którym mogliśmy zaobserwować foki nie tylko w hodowli, ale również zobaczyć jak wygląda ich codzienny treningu. Dreszczyk emocji towarzyszył nam podczas krótkiego seansu filmowego w Oceanarium Prehistorycznym, gdzie w specjalnych okularach 3D przenieśliśmy się w podwodny świat. Zwiedziliśmy wnętrze drewnianego okrętu, oraz „Wraku na Wspak”, w którym wszystko było odwrócone do „góry nogami”, a podłoga i stopnie schodów były znacznie pochylone. W ostatnim tygodniu udaliśmy się do Multikina w Koszalinie na seans „Gru, Dru i Minionki”. Jest to kolejna część bajki z serii Minionki, która opowiada o przygodach Gru i Lucy, ich uroczych córek – Margo, Edith i Agnes – oraz, naturalnie samych Minionków. Ostatnim etapem naszych wyjazdów była wycieczka do Dobrzycy – Labirynty Spectabilis. Ogrody Hortulus Spectabilis zajmują pow. 6 ha. Znajduje się tam największy na świecie, wielohektarowy labirynt grabowy i wieża widokowa. Została ona wykonana w formie ażurowej konstrukcji stalowej, która jest przykładem architektury organicznej - kształtowanej w analogii do natury. Inspiracją do stworzenia projektu wieży była podwójna nić DNA.            Do centralnego placu z wieżą prowadzą trzy drogi, które na pewnych odcinkach pokrywają się ze sobą. Posiada on ślepe zaułki, oraz pętle, które mogą prowadzić zwiedzającego ciągle w to samo miejsce.             W labiryncie przejście każdą z trzech możliwych dróg prowadzi ostatecznie do placu z wieżą widokową. Przejście labiryntu przyniosło nam mnóstwo radości, a na pewno zintegrowało cała grupę, podczas poszukiwania wyjścia. W świetlicy także nie było nudy. Odbywały się ciekawe zajęcia plastyczne takie jak np. małe mozaiki, zajęcia kulinarne, wyjścia na plac zabaw, boisko Orlik i spacery po naszej okolicy.

Największą popularnością cieszyły się zabawy w grupie, które pozwalały dzieciom spożytkować swoją energię. Na zakończenie naszych spotkań, na plaży w Rosnowie, odbyło się wspólne ognisko z dziećmi ze świetlicy w Wyszewie. Kiedy pożegnaliśmy naszych przyjaciół  z Wyszewa, powróciliśmy do świetlicy, gdzie otrzymaliśmy płyty ze zdjęciami z naszych wakacyjnych dni. Podsumowując uważam, że był to atrakcyjnie i mile spędzony czas wolny. Czas odpoczynku radości, żartów i przeżywania różnorodnych emocji, dobrych choć czasem i tych złych.

Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Pauliny Gryniewicz i Barbary Kardas , które spędziły z nami ten wakacyjny czas, pomagając w opiece i realizowaniu naszego planu. Dziękujemy Firmie Transportowo- Przewozowej „RUMCAJS” z Rosnowa, Radzie Osiedla Rosnowo, Karinie Maciejewskiej- pracownikowi biblioteki w Rosnowie- za wspólne spotkania podczas zajęć bibliotecznych oraz naszym  mamom, które dzielnie pomagały w opiece nad dziećmi i dbały o ich bezpieczeństwo podczas wakacyjnych wyjazdów: Anecie Gnat oraz Joannie Kudlik. Jako instruktor w świetlicy, a zarazem  opiekun podczas trwania zorganizowanych zajęć wakacyjnych- serdecznie dziękuję wszystkim „moim wakacyjnym dzieciaczkom” za  kreatywność, frekwencję, pomysłowość, uśmiech, cierpliwość i wspólnie spędzony czas. Rodzicom za zaufanie i powierzenie pod opiekę swoich pociech. Wszystkim życzę dalszych słonecznych wakacji i do zobaczenia wkrótce.

Magdalena Filipowicz- instruktor w Świetlicy „Rozgłośnia” w Rosnowie