grudzień 2017

Sprawozdanie ferie 2017

Sprawozdanie z zajęć podczas ferii zimowych 2017

w Świetlicy „Rozgłośnia” w Rosnowie

Ferie zimowe to wymarzony czas dla dzieci ale niestety dobiegł  już końca . Przerwa w nauce trwała od 13.02.2017 r.- 24.02.2017r.  – w tym momencie zorganizowane  zostały zajęcia w Świetlicy Rozgłośnia w Rosnowie. Dzieci spotykały się od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.00 do 16.00. Liczba uczestników wynosiła 25 dzieci w wieku 6-14 lat. Był to bardzo miły czas, spędzony w aktywny sposób. Program ferii, został tak ułożony, aby wszyscy chętni mieli możliwość wybrać coś dla siebie. Dzieci bardzo chętnie  i aktywnie przez dziesięć dni, uczestniczyły w przygotowanych różnych atrakcjach oraz wycieczkach.

Głównym celem było zapoznanie dzieci i młodzieży z różnymi formami aktywnego wypoczynku, kształtowanie postaw życzliwości, zrozumienia wobec rówieśników oraz wzmacnianie pozytywnych zachowań w różnych sytuacjach. Dzieci spędziły czas według wcześniej przygotowanego planu. Ferie sfinansowane zostały jak co roku przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych z Urzędu Gminy w Manowie, Radę Osiedla w Rosnowie, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie  i wpłat dokonanych przez rodziców.

Pierwsze nasze spotkania rozpoczęliśmy od rozmów dotyczących bezpieczeństwa naszego i naszych kolegów. Dzięki prowadzonym rozmowom, uczestnicy zrozumieli, że ich zachowanie wpływa na bezpieczeństwo całej grupy. Kolejnego dnia zawitał do nas teatr Krak Art. z Krakowa ze spektaklem „Nie ma jak w domu”. Na spektakl zaproszone zostały także dzieci z Przedszkola Samorządowego w Rosnowie oraz dzieci ze świetlicy w Grzybnicy. W  oczekiwaniu na spektakl, wspólnie z dziećmi z Grzybnicy bawiliśmy się  chustą animacyjną Klanza oraz odbyła się rywalizacja między świetlicami w kalamburach. Oczywiście na zakończenie świetlice otrzymały nagrody w postaci kolorowanek 3D. Dzieci poznały historię małego krecika, który próbował znaleźć sobie nowy dom. Po różnych perypetiach ze zwierzątkami leśnymi, w sprawie zamiany miejsca zamieszkania doszedł do wniosku, że nie ma to jak mieszkać we własnym domku. Z okazji zbliżającego się dnia św. Walentego dzieci zaproszone zostały do Biblioteki na zajęcia, podczas których samodzielnie wykonały walentynki. Bibliotekę odwiedziliśmy także w drugim tygodniu, gdzie tematem przewodnim była postać Maria Skłodowskiej Curie- „Eksperymentuj, odkrywaj, działaj. Bądź jak Maria”. Dzieci nie mogły się odczekać kolejnych dni, kiedy to mieliśmy się wybrać do „Fly Park”- parku trampolin w Koszalinie oraz do kręgielni Kosmos. W „parku” do naszej dyspozycji przeznaczony był niemal cały obiekt – każdy z nas mógł spróbować swoich sił w basenie gąbek, na tarasie do koszykówki czy trampolinach przeznaczonych do akrobatyki. Szaleństwo w parku trampolin zagwarantowało nam wyładowanie emocji, nabór pozytywnej energii oraz świetną zabawę. Gra w kręgle  uczy dyscypliny oraz koncentracji. Uczestnicy mogli nauczyć się zasad gry opartych na uczciwej rywalizacji, oraz ćwiczyć umiejętności pomocnych z osiąganiem celu (tj. cierpliwość, wysiłek, trening). Do dyspozycji  mieliśmy kilka torów, dzięki czemu każdy mógł zmierzyć się ze sobą i poczuć nutkę zdrowej rywalizacji. Zaprosiliśmy do siebie także „Yellow Park” z zajęciami o aerodynamice pt. AERODYNAMIKA - czyli dlaczego samoloty latają? Warsztaty, te przybliżyły nam zagadnienia związane z powietrzem i ruchem. Współpracowaliśmy z Zarządem Koła PZW Nr 61 w Rosnowie i wspólnie z panią Elą oraz Panią B. Michalską, dzieci przygotowały przepyszne faworki z okazji „Tłustego czwartku”. Panowie z koła PZW przygotowali dla dzieci liczne zabawy i konkursy. W te dni kiedy nigdzie nie wyjeżdżaliśmy uczestniczyliśmy w licznym warsztatach. Dużym zainteresowaniem cieszyły się  warsztaty, poprowadzone przez Panią Małgorzatę Szutko, z Pracowni Niebanalnie Kreatywnej, podczas których powstały przepiękne zakładki do książek. Nie zapomnieliśmy również o zajęciach z profilaktyki, na których dzieci bardzo chętnie brały udział w rozmowie. Odwiedzili nas także panowie policjanci, za co serdecznie dziękujemy. Kolejnym miejscem gdzie się wybraliśmy było miejsce zwane „Ciuchcia na fali” w Szczecinie. Ciuchcia na fali – wystawa: repliki lokomotyw, parowozów, wagonów kolejowych. Miejsce, to gromadzi wszystkie latarnie morskie z Pomorza zachodniego, a miniatury wykonane zostały w sakli 1:10. Kolejną atrakcją było zwiedzenie, wraz z przesympatycznym  przewodnikiem Panem Dorianem Sierek, Bazyliki  Archikatedralnej  pw. św. Jakuba Apostoła oraz wjechanie na taras widokowy. Ponieważ  emocji było wiele i trochę zgłodnieliśmy, więc udaliśmy się na przepyszny obiadek do Pani Beaty w Tawernie. Ostatni dzień naszych wspólnych spotkań zakończyliśmy w Multikinie Koszalin. Najpierw zwiedzaliśmy projektornię,  o której opowiadał nam Pan Czesio, po czym udaliśmy się na seans „Detektywistyczne biuro Lassego i Mai”.

Organizacja ferii to wkład wielu osób, okazanie serca i chęci oraz zapewnienia dzieciom spokojnych, bezpiecznych i ciekawego zimowiska.  Składam serdeczne podziękowania  uczestnikom zajęć oraz ich rodzicom za zaufanie i wyrozumiałość. W imieniu dzieci dziękuję pani Paulinie Gryniewicz za pomoc w opiece nad „całą gromadką”, zarządowi Koła Wędkarskiego nr 61 w Rosnowie, za możliwość ciekawego spędzenia czasu wolnego. Dziękujemy również  firmie Przewozy Osobowe Towarowe Rumcajs Krzysztofowi Rogaś.

Wszyscy nie możemy doczekać się już kolejnej przerwy czyli wakacji.

Zapraszam również do obejrzenia zdjęć z ferii na  naszej stronie internetowej

WWW.gok-wyszewo.pl/swietlice

Opracowała: Magdalena Filipowicz  instruktor w Świetlicy „Rozgłośnia” w Rosnowie