sierpień 2020

FERIE ZIMOWE 2014 W ŚWIETLICY W MANOWIE

Dobiegły końca zorganizowane zajęcia zimowe w świetlicy środowiskowej w Manowie sfinansowane jak co roku przez Gminną Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych z Manowa, Radę Sołecką z Manowa, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie oraz przez wpłaty dokonane przez rodziców. Dowozami zajęła się Firma Przewozy Osobowo – Towarowe „Rumcajs" z Rosnowa.

Zajęcia w świetlicy w Manowie rozpoczęły się od 17.02.2014 r. i trwały do 28.02.2014 r.

Plan wyjazdów zimowych opracowany przez Panią Bogumiłę Tarczyluk młodszego instruktora świetlicy oraz Panią Sołtys Manowa Józefę Bierutę zakładał:

• Wycieczkę do Koszalińskiego Schroniska dla Zwierząt "LEŚNY ZAKĄTEK"
• Wycieczkę na kręgle do Koszalina.
• Wyjazd do Cewlina na teatrzyk „Jaś i Małgosia".
• Wycieczkę do Sądu Okręgowego w Koszalinie, w tym zwiedzanie i symulacja rozprawy.
• Wycieczkę do Multikina „Rodzinka nie z tej ziemi".
• Wycieczkę na basen do Darłówka.

Codziennie w zajęciach uczestniczyło jedenaścioro dzieci.

Poniedziałek, 17 lutego
• Zapoznanie z regulaminem i zasadami w czasie ferii.
• Spacer do Cewlina na zajęcia z filcowania na zimno. Zajęcia przeprowadziła Małgorzata Szutko, dzieci miały możliwość nauczenia się nowej techniki filcowania na mokro, były ta fantastyczna zabawa.

Wtorek, 18 lutego
• Wycieczka do Koszalińskiego Schroniska dla Zwierząt, dzieci miały możliwość obejrzenia w jakich warunkach żyją bezdomne zwierzęta, mogły pójść na spacer z wyznaczonym psem, na zakończenie wycieczki młodzież zostawiła w darze karmę i poduszki dla zwierząt. Świetlica otrzymała dyplom Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.
• Wizyta w kręgielni w Galerii Kosmos w Koszalinie.
• Wspólne spożywanie pizzy i rozmowy o grze w kręgle, kto wygrał, a kto miał mniej szczęścia.

Środa, 19 lutego
• Zajęcia florystyczne, układanie kwiatów zajęcia poprowadziła mama Wiktorii Pani Beata Kwiatkowska, dzieciom zajęcia bardzo się spodobały, miały możliwość dobrania kolorów i samodzielnego zrobienia własnego stroika. Na zakończenie zajęć było wspólne zdjęcie i podziękowanie dla Pani Beaty.
• Poznanie zabaw podwórkowych jako alternatywy dla komputera oraz poznanie innych form spędzania mile czasu.

Czwartek, 20 lutego
• Zajęcia kulinarne – wyjście do Restauracji „Pod Czaplą Górą„ na obiad. Było to również fantastyczne przeżycie, dzieci miały możliwość obejrzenia wnętrza restauracji, obejrzenia kuchni od zaplecza i porozmawiania z właścicielką restauracji.
• Spacer po okolicy zakończony wspólnymi lodami w miejscu rekreacyjnym przy Nadleśnictwie w Manowie.

Piątek, 21 lutego
• Zajęcia hobbistyczne - zdjęcia w plenerze. Każde dziecko miało możliwość zrobienia niepowtarzalnego zdjęcia, które zostaną umieszczone w naszej kronice.
• Gry planszowe, zagadki, łamigłówki (sala zabaw).
• Zajęcia kulinarne (Gyros) sałatka z przepisu Weroniki Jaworskiej.

Poniedziałek, 24 lutego
• Wyjazd do Cewlina na teatrzyk „Jaś i Małgosia".

Wtorek, 25 lutego
• Wycieczka do Okręgowego Sądu w Koszalinie (zwiedzanie, symulacja rozprawy, pogadanka, poznanie roli prawa w życiu codziennym. Rozmowa z sędzią Jakubowskim.
• Wycieczka do Multikina na „ Rodzinkę nie z tego świata".
• Wspólne wyjście na posiłek z dziećmi z Cewlina i Wyszewa.

Środa, 26 lutego
• Zawody sportowe: turniej ping – ponga, pierwsze miejsce wywalczył Dominik Oślizło, drugie Weronika Jaworska, a trzecie Filip Kuźniarski.
• Zajęcia z socjoterapii (Uczucia co to takiego), wyrażanie własnych uczuć, umiejętność panowania nad emocjami.

Czwartek, 27 lutego
• Wyjazd na basen do Darłówka razem z koleżankami i kolegami z Wyszewa i Cewlina, była to fantastyczna frajda dla dzieci. Po powrocie długo wspominaliśmy ten wyjazd.

Piątek, 28 lutego
• Zakończenie ferii, dyskoteka wieczorna i wyjście na nocny spacer po Cewlinie, wspólne zabawy z dziećmi i nocka pełna atrakcji. Po męczącej nocy wspólne śniadanko przyrządzone przez Panią Bogusię i Panią Anię. Po śniadanku rozjechaliśmy się do swoich domów.

PODZIĘKOWANIA

Dzieci ze świetlicy środowiskowej w Manowie wraz z instruktorem Bogumiłą Tarczyluk składają serdeczne podziękowania za sfinansowanie oraz pomoc przy organizacji tegorocznych zajęć zimowych:
• Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych,
• Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Wyszewie,
• Radzie Soleckiej w Manowie,
Rodzicom w szczególności Paniom: Beacie Kwiatkowskiej, Monice Mróz oraz Beacie Krajniak-Brzuszek.

Dzięki waszemu wsparciu i pomocy możliwa była realizacja naszego planu zajęć ferii zimowych. Rodzicom dziękuję za zaufanie i powierzenie pod moją opiekę swoich dzieci wszystkim uczestnikom świetlicy życzę dobrych wyników w szkole.
Bogumiła Tarczyluk

Opracowała: Bogumiła Tarczyluk - instruktor w świetlicy w Manowie