sierpień 2020

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych w świetlicy w Manowie - lipiec 2019 r.

W dniach 01.07.2019 r. – 19.07.2019 r. w świetlicy w Manowie odbyły się zajęcia wakacyjne dla dzieci zrealizowane na podstawie programu profilaktycznego, pt. „Moje wakacyjne ABC – asertywność, bezpieczeństwo i ciekawa zabawa”. Zajęcia zostały sfinansowane przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radę Sołecką Manowa, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie oraz rodziców. W każdym tygodniu na dzieci uczęszczające do naszej świetlicy czekały różnorodne formy spędzania czasu wolnego: zajęcia plastyczne, techniczne, kulinarne, profilaktyczne, biblioteczne, rajdy rowerowe, gry i zabawy na świeżym powietrzu oraz atrakcyjne wycieczki.

Zajęcia wakacyjne rozpoczęły się od przedstawienia regulaminu wakacji oraz regulaminu wycieczek. W tym samym dniu odbyły się zajęcia profilaktyczne pod tytułem „Jak bezpiecznie korzystać z wypoczynku letniego”. Celem zajęć było uświadomienie niebezpieczeństw i zagrożeń czyhających na najmłodszych podczas wakacji. Kształtowano nawyk bezpiecznego spędzania czasu wolnego, rozbudzano odpowiedzialność za własne bezpieczeństwo oraz utrwalano i ćwiczono praktycznie podstawowe zasady powiadamiania odpowiednich służb w sytuacjach zagrożenia. We wtorek odwiedziły nas dzieci ze świetlicy w Wyszewie. Przeprowadzono wspólne zajęcia plastyczne pod tytułem „Pan i Pani Balonik” oraz zabawy integracyjne na świeżym powietrzu. W kolejnych dniach podczas zajęć kulinarnych świetliczaki przyrządziły sałatkę owocową oraz naleśniki z serkiem waniliowym i owocami. W trakcie zajęć plastyczno-technicznych wykonano kolorowe ramki na wakacyjne zdjęcia. We współpracy z instruktorami świetlic w Wyszewie i Grzybnicy zorganizowano ciekawe wycieczki dla naszych podopiecznych . Podczas wyjazdów dzieci mają możliwość integracji, poznania i wspólnej zabawy z rówieśnikami z różnych świetlic z terenu gminy Manowo. Kształtują nawyki odpowiedniego i odpowiedzialnego zachowania poza domem, doskonalą swoją sprawność fizyczną, a przede wszystkim poznają podstawy zdrowego stylu życia z uwzględnieniem zachowania zasad bezpieczeństwa. W pierwszym tygodniu zajęć wakacyjnych pojechaliśmy do Kręgielni MK Bowling w Koszalinie, gdzie świetliczaki wspaniale bawiły się oraz doskonaliły grę w kręgle.

W drugim tygodniu na dzieci czekało wiele interesujących propozycji aktywności, zajęć i zabawy. W poniedziałek przeprowadzono zajęcia profilaktyczne, pt. „Jak mówić Nie – trudna sztuka odmawiania”, których celem było utrwalenie pojęcia asertywności. Młodzi uczestnicy przyswoili podstawowe sposoby asertywnej odmowy, dzięki czemu rozwijają umiejętność radzenia sobie z presją rówieśniczą w sytuacjach ryzykownych. Po zajęciach profilaktycznych przeprowadzono zajęcia plastyczne. Samodzielnie wykonaliśmy masę plastyczną „slime”. Dzieci lubią eksperymentować i tworzyć różnego rodzaju masy o właściwościach elastycznych, które można rozciągać i rwać. Jest to dla nich ciekawa zabawa, dostarczająca wiele radości i satysfakcji. W środę, wspólnie z dziećmi w Wyszewa i Grzybnicy pojechaliśmy do Play Parku - Parku Trampolin w Koszalinie. Po krótkiej rozgrzewce i omówieniu przez pracownika parku zasad bezpiecznej zabawy na trampolinach, zaczęły się szalone harce. W środę w świetlicy dzieci upiekły pizzę z ulubionymi dodatkami. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta drożdżowego bawiliśmy się na świeżym powietrzu. Przygotowaliśmy własny płyn do baniek i puszczaliśmy ogromne bańki mydlane. W piątek odbył się rajd rowerowy do Cewlina. W drodze podziwialiśmy piękno naszych Manowskich lasów, zbieraliśmy jagody. Po powrocie do świetlicy na dzieci czekała Pani Sołtys Wanda Węgrzyńska, która upiekła dla nas smaczne kiełbaski na grillu. Dziękujemy Pani Sołtys za pomoc w przygotowaniu grilla i wspólnie spędzony czas.

W trzeci poniedziałek, do świetlicy przyjechała Pani Anna Stor. Przeprowadziła warsztaty artystyczne, w trakcie których zaproponowała dzieciom ciekawy pomysł na ozdobienie świecących kul girland. Wszyscy z zaangażowaniem ozdabiali kule ledowe według własnego pomysłu, uzyskując z jednej strony niepowtarzalne oświetlenie do naszych domów, tarasów czy balkonów, a z drugiej nowe umiejętności i satysfakcję z wykonanego zadania. W poniedziałek odbyły się także zajęcia profilaktyczne pod tytułem „Porozmawiajmy o emocjach”. Celem zajęć było usystematyzowanie wiadomości o emocjach, dostarczenie dzieciom przykładów sytuacji edukacyjnych sprzyjających uczeniu się właściwego rozpoznawania, nazywania i wyrażania emocji. We wtorek pozytywnych emocji dostarczył naszym wychowankom wyjazd do Pomeranii - Rodzinnego Parku Rozrywki w Pyszce pod Kołobrzegiem. Wszyscy wyśmienicie bawili się na różnego rodzaju karuzelach, kolejkach, rollercoasterach, autodromach, dmuchanych placach zabaw i zjeżdżalniach. W tym tygodniu podczas zajęć kulinarnych upiekliśmy przepyszne ciasto – Pleśniaka. Dzieci bardzo lubią samodzielnie przyrządzać i konsumować swoje potrawy. Na zajęciach plastycznych wykonaliśmy wakacyjne lapbooki, czyli spersonalizowane książki, teczki tematyczne. Świetliczaki okazały się niezwykle kreatywne, a nasze lapbooki były pomysłowe, kolorowe i piękne. W czwartek odbyły się zajęcia biblioteczno – plastyczne w bibliotece. Dzieci wysłuchały wakacyjnego opowiadania przeczytanego przez panią bibliotekarkę Karinę Maciejewską oraz z jej pomocą ozdobiły i wykonały przepiękne pudełka na wakacyjne skarby i pamiątki. Zajęcia wakacyjne w świetlicy zakończyły się wyjazdem do kina na film pod tytułem „Król lew”. Po seansie kinowym wybraliśmy się do restauracji Mc’Donalds.
W doskonałych humorach podsumowaliśmy trzytygodniowe zajęcia wakacyjne w świetlicy i porozmawialiśmy o planach na dalszą część lata. Dziękuję dzieciom za aktywne i kreatywne uczestnictwo w zajęciach .

Dzieci wraz z instruktorem serdecznie dziękują za pomoc, zaangażowanie oraz sfinansowanie zajęć wakacyjnych i wycieczek: Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radzie Sołeckiej Manowa, Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Wyszewie oraz rodzicom. Podziękowania kieruję także do: Pani Sołtys Wandy Węgrzyńskiej za codzienną współpracę ze świetlicą, Pani Kariny Maciejewskiej za wspaniałe zajęcia biblioteczne, Pani Anny Stor za niezwykle kreatywne warsztaty artystyczne oraz do Firmy Przewozy Osobowo-Towarowe „Rumcajs” za bezpieczne dowiezienie nas w miejsca wycieczek. Dziękujemy i liczymy na owocną współpracę w przyszłości.

Instruktor: Anna Mikulska