Wakacje 2017

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych- lipiec 2017r.

W dniach 03.07.2017r. – 21.07.2017r. w świetlicy w Manowie odbyły się zajęcia wakacyjne dla dzieci. Zajęcia wakacyjne sfinansowała Gminna Komisja ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Rada Sołecka Manowa.

Wakacje rozpoczęły się w naszej świetlicy od wizyty instruktora i dzieci ze świetlicy z Wyszewa. W programie dnia znalazły się warsztaty lepienia z masy solnej, wspólne zabawy na świeżym powietrzu oraz prelekcja na temat Bezpiecznych Wakacji poprowadzona przez Policjantów z Komendy Miejskiej Policji w Koszalinie. W trakcie zajęć dzieci zapoznały się z pracą Policjantów, poznały zasady bezpiecznego korzystania z kąpielisk wodnych, podstawowe zasady ruchu pieszych, numery alarmowe oraz zasady powiadamiania służb ratunkowych w razie potrzeby.

W kolejnym dniu odbyły się warsztaty plastyczne. Dzieci ozdobiły ramki do zdjęć drewnianymi motylkami, kwiatami i makaronowymi muszelkami. Stworzyły przepiękne ramki do zdjęć wakacyjnych. Po warsztatach przygotowaliśmy płyn do baniek mydlanych i bawiliśmy się na boisku puszczając gigantyczne bańki mydlane. W środę Pani Basia Pelc z Biblioteki w Manowie poprowadziła dla dzieci zajęcia biblioteczne. Na podstawie książki „10 niesamowitych przygód Neli” zabrała nas do Tajlandii i przedstawiła nam mieszkańców dżungli – słonie. Po południu wspólnie z dziećmi ze świetlicy z Wyszeborza pojechaliśmy do Rosnowa, gdzie przy plaży miało miejsce widowisko cyrkowe. Artyści oraz zwierzęta z cyrku Metropol wywarły na nas niezapomniane wrażenie. W czwartek podczas zajęć plastycznych dzieci namalowały pracę plastyczną pod tytułem „Moje wymarzone wakacje”. Na zakończenie tygodnia w trakcie zajęć kulinarnych każde dziecko upiekło swoją mini pizzę. Po skonsumowaniu przepysznej pizzy odbyła się dyskoteka.

W drugim tygodniu zajęć wakacyjnych na dzieci uczęszczające do świetlicy czekało wiele atrakcji. W poniedziałek, w ramach zajęć profilaktycznych „ Wakacje bez używek”  poznały   naturalne  i sztuczne sposoby osiągania dobrego samopoczucia oraz skuteczne sposoby odmawiania w sytuacji nakłaniania do spróbowania substancji uzależniających. We wtorek w Bibliotece miało miejsce „ Spotkanie z „Minionkami” oraz wyjazd do Koszalina do kręgielni MK Bowling w galerii Kosmos. Wszyscy bardzo się starali, aby osiągnąć jak najlepsze wyniki w grze. W nagrodę za sportową postawę czekała pizza. W środę odbyły się ciekawe zajęcia plastyczne na świeżym powietrzu. Poleciłam dzieciom, aby na kartki papieru powyciskały farbki w różnych kolorach. Następnie balonikami wypełnionymi wodą odbijały, naciskały, rzucały w kartki uzyskując ciekawe efekty. Przy salwie śmiechu dzieciaków powstały interesujące kompozycje plastyczne. Tego samego dnia świetliczaki usmażyły smaczne naleśniki, doskonaląc swoje talenty i umiejętności kucharskie, w tym technikę przewracania naleśników podczas podrzucania ich na patelni w górę. W czwartek w parku leśnym „Czapla Góra” graliśmy w grę terenową Podchody. Dzieci miały do wykonania dziesięć zadań, między innymi: miały zaśpiewać i  zatańczyć w kole do piosenki „Kółko graniaste”,  odgadnąć nazwy zwierząt i roślin ukryte w tekście, ułożyć nazwę naszej miejscowości z patyków, wykonać kilka ćwiczeń gimnastycznych. Gra zakończyła się sukcesem. Wykonano wszystkie zadania w odpowiedniej kolejności. W nagrodę poszliśmy na lody. W tym tygodniu przygotowaliśmy jeszcze przepyszny deser z jabłek- zapiekane jabłka pod kruszonką oraz masę solną, z której dzieci ulepiły a następnie pomalowały figurki zwierząt.

Trzeci tydzień zajęć wakacyjnych rozpoczęliśmy zajęciami profilaktycznymi „Alkohol i papierosy- niemodna para”. Zajęcia miały na celu dostarczyć podstawową wiedzę na temat uzależnień takich jak nikotynizm i alkoholizm. Dzieci poznały przyczyny palenia papierosów i picia alkoholu, wiedzą jak alkohol i papierosy wpływają na zdrowie i zachowanie człowieka, poznały podstawowe zasady zdrowego stylu życia. Na podsumowanie zajęć wszyscy wspólnie wykonali plakat profilaktyczny przedstawiający zasady zdrowego stylu życia. We wtorek wybraliśmy się do lasu po leśne skarby: liście w różnych kształtach, szyszki, kwiaty, patyki, kamyczki. Zebrany materiał przyrodniczy posłużył nam do wykonania pracy plastycznej, przepięknej mandali. W środę Pani Basia Pelc zabrała dzieci w kolejną „podróż”. Przygotowała dzieciom interesujące zajęcia czytelniczo-plastyczne. Z Nelą, małą reporterką wybraliśmy się na Mauritius, aby poznać żółwie olbrzymie. Po południu dzieciaki grały w różne gry i zabawy sportowe. Czwartek upłynął nam na graniu w ciekawe gry planszowe. Największym zainteresowaniem cieszyły się kalambury, gdzie za pomocą ruchu i gestów dzieci przedstawiały zabawne hasła ukryte na kartach, np.: lew układa puzzle, żaba jedzie kolejką górską, czy też delfin żuje gumę. W tym dniu odbyły się również zajęcia plastyczne, podczas których dzieci farbami  do malowania palcami namalowały  prace plastyczne według własnego pomysłu. Ostatniego dnia zajęć wakacyjnych w świetlicy pojechaliśmy na wycieczkę do Koszalina. Wybraliśmy się do Multikina na zabawną bajkę „ Kapitan Majtas”, do restauracji McDonald’s oraz na plac zabaw znajdujący się w Wodnej Dolinie. Po powrocie do świetlicy dzieci dzieliły się wrażeniami z pobytu w kinie oraz wykonały obrazki przedstawiające bohaterów bajki. Zajęcia wakacyjne w świetlicy dobiegły końca. Mam nadzieję, że dzieci biorące w nich udział spędziły ten czas ciekawie, kreatywnie, bezpiecznie  oraz w przyjaznej atmosferze.

Wszystkie dzieci ze świetlicy w Manowie wraz z instruktorem serdecznie dziękują za pomoc, zaangażowanie oraz sfinansowanie zajęć wakacyjnych: Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, pani sołtys Wandzie Węgrzyńskiej i Radzie Sołeckiej z Manowa. Serdeczne podziękowania kierujemy również do pani Basi Pelc za zajęcia biblioteczne, pani Joli Zielińskiej za współpracę przy organizacji wycieczek dla naszych świetlic oraz panom Robertowi Łukawskiemu i Piotrowi Budzyńskiemu za bezpieczne dowiezienie nas w miejsca wycieczek.

Instruktor Anna Mikulska