październik 2020

Sprawozdanie z zajęć zimowych - Manowo 2016

W dniach 01- 12.02.2016 r. w manowskiej świetlicy wiejskiej zorganizowane zostały zajęcia zimowe dla dzieci i młodzieży, które odbywały się codziennie w godzinach 10:00-14:00. Koszty związane z organizacją zajęć pokryły: Gminna Komisja ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Manowie, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie, Rada Sołecka w Manowie oraz rodzice. W codziennych spotkaniach brało udział od 17 do 20 dzieci, które uczestniczyły w różnorodnych zajęciach oraz wycieczce.

Pierwszego dnia ferii wspólnie omówiliśmy regulamin oraz zasady bezpieczeństwa obowiązujące w świetlicy jak i podczas wyjazdów grupowych.
We wtorek odbyły się zajęcia plastyczne, podczas których dzieci wykonywały własnoręcznie mydełka. Miała to być niespodzianka dla rodziców. Praca polegała na wytworzeniu mydła, ozdobieniu i zapakowaniu go w atrakcyjny sposób. Następnym punktem tego dnia były zajęcia optyczne, które bardzo spodobały się dzieciom – Akademia Odkrywców, przeprowadzone przez pracowników Politechniki Koszalińskiej.
Środa była dniem naszego pierwszego wyjazdu do Centrum Rozrywki „Madagascar" w Koszalinie.To miejsce z afrykańskim klimatem, stworzone z myślą o dzieciach, przeniosło je w tajemniczy świat dżungli, egzotycznych zwierząt i roślin. Zajęcia w których uczestniczyliśmy przeprowadzone zostały w interaktywny sposób, dzięki czemu dzieci efektywniej uczyły się poprzez zabawę. Uczestnikom przybliżona została kultura i obyczaje Madagaskaru oraz Afryki. Po zajęciach wybraliśmy się do McDonald's, gdzie spożyliśmy posiłek i odpoczęliśmy.
Kolejnego dnia mieliśmy spotkanie z panią Sylwią Olesiak, która przeprowadziła zajęcia biblioteczne. Spotkanie miało na celu przybliżenie uczestnikom tradycji związanej z tłustym czwartkiem. Podczas zajęć „świetliczaki" zostały zapoznane z treścią opowieści pt. "Pączek Przechwałek", następnie wykonały pracę grupową. Po tych zajęciach, odbyły się warsztaty kulinarne, ma które zaprosiliśmy panią Sołtys Manowa. W trakcie warsztatów upiekliśmy pyszne ciasto oraz pączki i faworki, które zjedliśmy z wielkim smakiem.
W drugim tygodniu ferii, czekały na nas również ciekawe atrakcje. Poniedziałek rozpoczęliśmy od zajęć krawieckich z panią Violetą Kipich. Podczas nich dzieci uczyły się szyć, wypychać i ozdabiać własnoręcznie wykonane zabawki. W tym dniu odbyły się również zajęcia kulinarne. Dzieci grały także w gry planszowe.
We wtorek przeprowadzone zostały zajęcia profilaktyczne na temat: „Papierosy: Nie dziękuję – trudna sztuka odmawiania". Podczas zajęć dzieci stworzyły plakat na temat: Jaki wpływ mają papierosy na organizm człowieka oraz opracowały scenkę w formie dramy. Potem były zajęcia terapeutyczne pt. „Bajki terapeutyczne", podczas których dzieci wysłuchały opowieści poruszających różne życiowe tematy, jak higiena czy lęk przed ciemnością. Częścią spotkania była również wspólna rozmowa na temat wysłuchanych bajek oraz ich przekazu.
Kolejny dzień przebiegł nam w atmosferze zabawy oraz gier planszowych. Uczestniczka ferii zimowych, Martyna Skuza zaprezentowała grupie kilka utworów granych na skrzypcach. Dzieci były pod wrażeniem jej umiejętności i talentu. Miały również możliwość spróbowania gry na tym instrumencie.
W czwartek mieliśmy zajęcia sportowe, czyli gry i zabawy na boisku. Tego dnia przedstawiliśmy plakat i krótka dramę pt.: „Co wiemy o paleniu papierosów ? – wpływ nikotyny na nasze ciało" Komisji, która oceniała zajęcia profilaktyczne we wszystkich świetlicach. W tym dniu gościliśmy także pana Jana Lipskiego z Nadleśnictwa w Manowie, który przeprowadził zajęcia edukacyjne na temat chronionych gatunków zwierząt i roślin na terenie naszego nadleśnictwa Manowo.
W ostatni dzień ferii w świetlicy, jako uwieńczenie naszych spotkań, odbył się bal karnawałowy, zorganizowany wspólnie z panią Sołtys Wandą Węgrzyńską. Zabawa była cudowna i pełna śmiechu.

Tegoroczne, świetlicowe ferie zaliczamy do bardzo udanych. Podczas ich trwania dzieci były na wycieczce w Koszalinie, uczestniczyły także w różnych zajęciach, które sprawiły im wiele radości i przyjemności, doskonale się przy tym bawiąc.
Dzieci ze świetlicy wiejskiej w Manowie, wraz z instruktorem Bogumiłą Tarczyluk, składają serdeczne podziękowanie za sfinansowanie oraz pomoc przy organizacji tegorocznych zajęć zimowych: Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radzie Sołeckiej w Manowie, szczególnie pani Sołtys Wandzie Węgrzyńskiej, za wsparcie finansowe i opiekę, Firmie Expres Bus Robert Łukawski za bezpieczną podróż, pani Sylwii Olesiak za zajęcia biblioteczne, pani Violecie Kipich za zajęcia krawieckie, Danielowi Królikowi za krzewienie ruchu i radości poprzez taniec, panu Janowi Lipskiemu z Nadleśnictwa Manowo za przeprowadzone lekcje edukacyjne.

Opracowała: Bogumiła Tarczyluk