ZAJĘCIA WAKACYJNE 2017

Sprawozdanie z zajęć wakacyjnych w świetlicy - Grzybnica 2017 rok

Od 3 lipca br. w świetlicy wiejskiej w Grzybnicy odbyły się zajęcia wakacyjne dla dzieci w wieku7-13 lat. Zajęcia zostały sfinansowane przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radę Sołecką Grzybnicy oraz rodziców. Podczas wakacji dzieci skorzystały z licznie przygotowanych zajęć.
  W okresie 03.07.2017- 21.07.2017 podopieczni uczestniczyli m.in. w zajęciach: plastycznych, kulinarnych, sportowych, profilaktycznych, warsztatach technicznych, krawieckich oraz wycieczce edukacyjno-rozrywkowej do Koszalina.
   Tegoroczne wakacje rozpoczęły się od zapoznania dzieci z programem i regulaminem oraz zasadami bezpieczeństwa podczas zajęć w świetlicy, a także w trakcie wyjazdów. Po omówieniu w/w kwestii odbyły się zajęcia profilaktyczne „Myślę nie – mówię nie” w czasie, których zapoznaliśmy się z pojęciem asertywności i nauczyliśmy się skutecznie odmawiać w sytuacjach trudnych i stresujących. We wtorek odbyły się zajęcia plastyczne - „Ocean 3D”. Każde dziecko kolorowało samodzielnie morskie stworzenia, następnie wycięte elementy przyklejaliśmy na duży arkusz papieru. Morskie błękity narysowaliśmy suchymi pastelami, a dno wyklejaliśmy uformowanymi kawałkami bibuły. Kolejnego dnia odbyły się zajęcia kulinarne podczas których dzieci uczyły się przygotować pizzę domowym sposobem. Najpierw przygotowaliśmy ciasto na pizzę, później pokroiliśmy składniki: szynkę, pomidory, pieczarki, cebulę oraz ananasy. Podczas zajęć młodzi kucharze przygotowali pizzę zgodnie ze swoimi upodobaniami. W czwartek odbyły się zajęcia komputerowe, których celem było zapoznanie dzieci z umiejętnym posługiwaniem się komputerem, oraz poznanie możliwości zastosowania go w nauce, zabawie, realizacji własnych pomysłów i rozwijaniu zainteresowań. Po teorii, przeszliśmy do części praktycznej i wykonaliśmy prezentację multimedialną za pomocą programu Power Point. Tematem naszej pracy była miejscowość w której mieszkamy. Zajęcia przyniosły nie tylko satysfakcję z wykonanej pracy, ale również dostarczyły wiedzę dotyczącą wielu ciekawostek historycznych związanych z Grzybnicą. W piątek odbyły się warsztaty techniczne. Wykonaliśmy „recyklingowe organizery” czyli pojemniki na długopisy. Celem zajęć było pokazanie uczestnikom, w jaki sposób różne materiały mogą stać się pożytecznym narzędziem w pracy, nauce i zabawie. Drugi tydzień zajęć wakacyjnych rozpoczęliśmy od zajęć chemicznych – „Eksperymenty”. Wspólnie wykonaliśmy kolorowe wodne wulkany, burzę w szklance wody, „lampę Lavę” oraz malowanie po mleku. Obserwowaliśmy jak substancje się mieszają i rozdzielają, samoistnie wirują tworząc wspaniałe, barwne widowisko. Kolejnego dnia, podczas zajęć kulinarnych wykonaliśmy „Smoothies” – pyszne i zdrowe koktajle owocowe w trzech smakach: truskawka-banan, kiwi-banan, malina-banan. Każdy z uczestników znalazł swój ulubiony smak a także potwierdził, że koktajle tego typu są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. W środę odbyły się kolejne zajęcia profilaktyczne podczas, których przypomnieliśmy sobie czym jest asertywność. Wykonaliśmy także kilka ćwiczeń oraz plakat dotyczący zdrowego stylu życia. Następnego dnia wybraliśmy się na spacer do lasu, aby nazbierać surowce do wykonania prac plastycznych. Z przyniesionych materiałów  wykonaliśmy, metodą frotażu, przepiękne krajobrazy oraz drzewo 3 D. W piątek odbyła się „nocka w świetlicy”. Dzieci z pomocą instruktora przygotowały kolację, były to „kolorowe kanapki” z sałatą, szynką, serem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, i szczypiorem, a do picia zaś kakao. Wieczór spędziliśmy na zabawie w detektywów, która polegała na  odnalezieniu ukrytego w świetlicy skarbu. Zadanie okazało się nie takie łatwe, jak to się wcześniej wydawało, jednak za pomocą wskazówek i różnorodnych zadań, „świetliczaki” odnalazły ukryty skarb. W ostatnim tygodniu wakacji odwiedzili nas strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Kłaninie. Spotkanie miało na celu przybliżenie ciężkiej i niebezpiecznej pracy strażaka oraz promowanie bezpiecznych zachowań i zapobieganie sytuacjom zagrażającym życiu. Podczas wizyty, strażacy opowiedzieli dzieciom o swojej trudnej pracy, przypomnieli zasady bezpiecznego zachowania się podczas pożaru lub innego zagrożenia. Mieliśmy także okazję obejrzeć wóz strażacki oraz elementy stroju i wyposażenia strażaka. Na zakończenie nasi goście zaprezentowali nam jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej, która może uratować komuś życie.We wtorek odbyły się zajęcia krawieckie podczas, których uszyliśmy sowy z filcu. W realizacji zajęć pomogła nam Pani Sołtys, która zapoznała nas ze zbiorem materiałów, narzędzi i maszyn znajdujących się w pracowni krawieckiej. Przedstawiła nam również rodzaje ściegów ręcznych, które musieliśmy odwzorować. Kolejnego dnia podczas zajęć kulinarnych zrobiliśmy deser – „Jogo fit”, który składał się z jogurtu, musu owocowego oraz płatków.
W czwartek pojechaliśmy do kina w CK 105 w Koszalinie  na bajkę pt. „Balerina”. Była to historia o jedenastoletniej Felicji, która uciekła do Paryża by spełnić swoje marzenie o byciu baleriną.
Następnie czekała nas zabawa we Fly Park, gdzie dzieci spędziły aktywnie czas skacząc, wspinając się i grając w różne gry.
Na zakończenie wakacji wybraliśmy się na nasz plac zabaw, gdzie odbyły się zajęcia sportowe oraz mini piknik czyli ognisko z kiełbaskami.

Instruktor Paulina Nowocień