Sprawozdanie z zajęć zimowych - 2017

Od 13 lutego br. w świetlicy wiejskiej w Grzybnicy odbyły się zorganizowane zajęcia zimowe dla dzieci w wieku 6-13 lat. Zajęcia zostały sfinansowane przez Radę Sołecką Grzybnicy oraz rodziców. Podczas ferii, dzieci skorzystały z licznie przygotowanych atrakcji. W okresie 13.02.2017-24.02.2017 podopieczni uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, edukacyjnych, technicznych, profilaktycznych, bibliotecznych, oraz w wycieczce edukacyjno-rozrywkowej.

Tegoroczne ferie rozpoczęły się od zapoznania dzieci z programem i regulaminem oraz zasadami bezpieczeństwa podczas zajęć w świetlicy, a także wyjazdów. Po omówieniu w/w kwestii odbyły się zajęcia edukacyjne pt. „Aerodynamika", które poprowadzili animatorzy „Pomysłowej Fabryki" z Koszalina. We wtorek odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których robiliśmy tosty. Poznaliśmy zasady bezpieczeństwa podczas obsługiwania sprzętu AGD. Nauczyliśmy się przygotowywać prosty i zarazem bardzo lubiany przez dzieci posiłek. W środę pojechaliśmy do Rosnowa gdzie czekało na nas wiele atrakcji. Najpierw uczestniczyliśmy w zajęciach z Panią Magdaleną Filipowicz i jej podopiecznymi. Wspólnie bawiliśmy się w kalambury oraz zabawy z wykorzystaniem chusty animacyjnej KLANZA. Zaraz po tym odbył się spektakl pt. „Nie ma to ja w domu". Po spektaklu wybraliśmy się do biblioteki na  zajęcia biblioteczne z Panią Kariną Maciejewską. W czwartek odbyły się zajęcia profilaktyczne, które poprowadził Pan Krzysztof – terapeuta z ośrodka rehabilitacyjno-postresocjalizacyjnego. Opowiedział on nam o wpływie alkoholu, papierosów oraz substancji psychoaktywnych na organizm człowieka. Zaraz po zajęciach dzieci wykonały pracę plastyczną pt. „Stop uzależnieniom". W piątek odbyła się zabawa karnawałowa w czasie, której przypomnieliśmy sobie o zapomnianych zabawach ruchowych na gazecie oraz tańcach z balonem.
     Drugi tydzień ferii rozpoczęliśmy od „dnia gier i zabaw" ,podczas którego ćwiczyliśmy pamięć, refleks i koncentrację. We wtorek mieliśmy zaplanowane zajęcia ze strażakami, jednak z przyczyn nie zależnych od nas zajęcia odwołano i odbyły się zajęcia komputerowe, gdzie uczyliśmy się obsługi programów Microsoft Word oraz Microsoft Power Point. W środę odbyły się zajęcia biblioteczne na których rozwijaliśmy zainteresowania czytelnicze, zapoznając się z utworami Braci Grimm. W czwartek odbyły się zajęcia kulinarne w trakcie, których piekliśmy faworki. Z pomocą przyszła nam jedna z mam, która zadbała o to by wszystko odbyło się w sposób profesjonalny. Przypomniała o higienie, bezpieczeństwie oraz przekazała wiele ciekawostek związanych z wypiekami. Dzieci miały okazję wykazać się zdolnościami manualnymi oraz kreatywnością tworząc oryginalne kształty z ciasta. W ostatnim dniu ferii mieliśmy zaplanowane ognisko z kiełbaskami, jednakże ze względu na niesprzyjającą pogodę zostaliśmy w świetlicy i dzieci wykonały prace plastyczną pt. „Mój ulubiony dzień ferii".

Za pomoc w organizacji zajęć zimowych składam serdeczne podziękowania Pani sołtys Romanie Nowocień oraz radzie sołeckiej Grzybnicy jak również firmie Przewozy Osobowe Towarowe Rumcajs Krzysztofowi Rogaś.

Opracowała: instruktor Paulina Nowocień