Sprawozdanie z ferii zimowych 2017

Sprawozdanie z zimowego wypoczynku dzieci,

organizowanego w świetlicy „ISKIERKA” w Boninie

w dniach od 13 do 24 lutego 2017 roku

W okresie od 13 do 24lutego 2017 roku w świetlicy osiedlowej w Boninie odbyły się ferie zimowe dla dzieci w wieku 6-13 lat. Zajęcia były sfinansowane przez Gminną Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Radę Osiedla, Gminny Ośrodek Kultury w Wyszewie i wpłaty rodziców. Z tegorocznego zimowiska skorzystało 24 dzieci, mieszkańców Bonina.

Głównym celem który realizowaliśmy w czasie tegorocznych ferii to rozbudzenie w dzieciach wiary w siebie, zwiększenie poczucia bezpieczeństwa i zaufania w grupie zróżnicowanej wiekowo, uwrażliwienie na potrzeby innych, udoskonalenie technik plastycznych,upowszechnianie form aktywnego wypoczynku, rozwijanie umiejętności twórczego myślenia, tworzenie okazji do budowania konstruktywnych więzi, kształtowanie umiejętności współpracy w grupie. Najważniejsze jednak było to aby dzieci spędziły miło i radośnie ten czas wolny od zajęć szkolnych i z nową siłą energii wróciły do codziennych obowiązków.

Pierwszy dzień zimowiska był dniem organizacyjnym, dzieci wspólnie z opiekunami opracowały regulamin, zostały zapoznane z programem zajęć, odbyła się ciekawa pogadanka na temat „ Bezpieczne ferie. Kolejny dzień również spędziliśmy na świetlicy, odbyły się warsztaty prowadzone przez panią Małgosię, dzieci wykonały piękne serduszka.

W środę pojechaliśmy do koszalińskiego Multikina na film „Lego Batman” , po seansie udaliśmy się do fabryki bombek, poznały tajniki powstawania pięknych świecących bombek choinkowych, dzieci zadawały mnóstwo pytań dotyczących procesu produkcji.

Kolejny dzień spędziliśmy na basenie w Ustroniu Morskim, kąpiel sprawiła wiele radości, przez trzy godziny dzieci pływały, zjeżdżały ze zjeżdżalni.

Poniedziałek spędziliśmy  na  zwiedzaniu Skansenu Chleba, odbyły się warsztaty na których dzieci poznały historię tradycyjnego wypieku chleba „ Od kłosa do bochenka” oraz z kawałka  ciasta zrobiły własny chlebek.   W drodze powrotnej pojechaliśmy do Gąsek na plażę, ogromne wrażenie zrobiły na nas zniszczenia jakie powstały na skutek sztormów

We wtorek gościliśmy teatr z Krakowa, artyści wystawili spektakl „Bazyliszek”, na spektaklu specjalnymi gośćmi były Maluszki z przedszkola w Boninie. Po spektaklu odbyły się zajęcia dowolne, gry i zabawy stolikowe.

Kolejny dzień był również pełen atrakcji, seans w kinie Kryterium „Ratchet i Clank”, po seansie odwiedziliśmy fabrykę pluszaków, wróciliśmy na świetlicę z wielkim żółtym MISIEM.

Wielką atrakcją  była nocka w świetlicy. Dzieci w czwartek przyszły na godz.15:00. Starsze dzieci poszły z panem Kazimierzem Rumianek powiesić domki lęgowe dla ptaszków, które wykonali członkowi koła wędkarskiego. Wspólnie spędziliśmy 20 godzin. Starsi pomagali w przygotowywaniu posiłków, ścieleniu łóżek, utrzymaniu czystości na świetlicy, troskliwą opieką otaczały młodsze dzieci.

Na zakończenie zajęć zimowych dzieci otrzymały drobne upominki, podzieliliśmy się wrażeniami i z utęsknieniem czekamy na wakacje!

Dzieci wraz z opiekunem serdecznie dziękują za sfinansowanie oraz wszelką okazaną pomoc przy zorganizowaniu tegorocznego wypoczynku pracownikom Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Gminnego Ośrodka Kultury, Radzie Osiedla, Rodzicom, Pani Leokadii Łobodziec,  Pani Ani Psiuch, Pani Małgosi Szutko, Panom Stanisławowi Turowskiemu i Kazimierzowi Rumianek .  Firmie „Rumcajs".  Dzięki Waszej pomocy i wsparciu zrealizowaliśmy tegoroczny plan. Jesteśmy wdzięczni za pomoc i życzliwość. DZIĘKUJEMY!

Instruktor: Jolanta Lemm